De Duitse economie stagneert, maar bondskanselier Merkel weigert om de vraag te stimuleren met bijvoorbeeld investeringen in infrastructuur. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Aandelenbeurzen en de obligatiemarkt zitten vandaag in de lift omdat de Amerikaanse centrale bank een klein beetje aan het terugkomen is op de volgend jaar verwachte renteverhoging. Uit de woensdagavond bekendgemaakte notulen van de monetaire vergadering van 16-17 september blijkt dat de Federal Reserve bezorgd is over de wereldeconomie en de negatieve gevolgen van de harde dollar op de Amerikaanse economie en inflatie. Ondanks de risico’s die aan de horizon aan het opdoemen zijn, is de Fed door aan het gaan met het treffen van voorbereidingen voor de eerste renteverhoging. De Fed is aan het soebatten of de belofte om de rente voor geruime tijd laag te houden nadat de obligatieaankopen deze maand zijn stopgezet moet worden afgezwakt of geheel worden geschrapt.

2. De Nederlandse 10-jaars rente is vanochtend naar een bodemniveau van 1,02 procent gezakt. Beleggers zoeken een veilige haven in hoogwaardig staatspapier zoals dat van Nederland vanwege zorgen over economische groei. Deze week verlaagde het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie. Daarnaast waarschuwde het Fonds dat er een kans van vier op tien is dat de eurozone in een nieuwe recessie beland. Dit is een uitgekozen moment voor het kabinet om te investeren in infrastructuur, onderzoek of onderwijs, wat de economie zou aanzwengelen en het groeipotentieel van de economie zou vergroten en zichzelf terugbetaalt. Fiscale stimulering zou betekenen dat het kabinet een draai van 180 graden moet maken en Brussel en Berlijn moet trotseren, wat natuurlijk niet zal gebeuren.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. De Duitse economie wankelt en in Duitsland begint dat ook door te dringen. De Süddeutsche Zeitung kopte vanochtend dat het ‘Duitse wonder over is’. Europa’s meest gehypte economie – en geloof die hype niet – slaagde er volgens de Duitse economische bureaus Ifo, DIW, RWI en IWH niet in om in het derde kwartaal te groeien na krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal vanwege de Russische sancties en de groeiverzwakking in China. De bureaus verlaagden hun groeiverwachtingen voor 2014 van 1,9 naar 1,3 procent en voor 2015 van 2,0 naar 1,2 procent. En het is ongebruikelijk dat de groeiverwachting voor volgend jaar lager is. Daarnaast waren de macrocijfers voor de maand augustus wederom erg slecht. De export kromp met 5,8 procent, ten opzichte van juli, terwijl er gerekend was op krimp van 4,0 procent.

4. Het cijferseizoen in de VS is positief begonnen. Aluminiumproducent Alcoa, die traditioneel het cijferseizoen officieel aftrapt, maakte woensdagavond meevallende kwartaalcijfers bekend en het aandeel koerst vandaag hoger in de handel voorbeurs. Alcoa's operationele winst steeg afgelopen kwartaal sterker dan verwacht van 8 naar 245 miljoen dollar dankzij hogere aluminiumprijzen en interne productiviteitsverbeteringen bij het bedrijf.

5. De Europese 'banentop' van woensdag heeft zoals verwacht niets opgeleverd. De Europese Unie gaat een lachwekkend schamele 6 miljard euro opzij zetten om de massawerkloosheid in Europa te bestrijden. De Franse president Hollande sputterde nog wat tegen en vroeg om een wat hoger bedrag, maar uiteindelijk was het bondskanselier Merkel die het laatste woord had, en zij wilde geen cent extra uitgeven.

6. Monetaire financiering van de staatsschuld loont, bewijzen de Ieren. Ierland heeft ten tijde van de crisis in 2010 de ondersteuning van het bankwezen deels betaald met IOU's. Dat is een belofte om in de toekomst een bedrag te betalen. De Ierse banken hebben de IOU's gebruikt voor noodleningen van de Ierse centrale bank. Inmiddels heeft de Ierse centrale bank de IOU's omgewisseld voor staatsobligaties. Vanwege de rally in Ierse staatsleningen sinds 2012, zijn die staatsleningen fors in koers gestegen. De papieren winst voor de centrale bank bedraagt inmiddels meer dan 6 miljard euro, wat grotendeels ten goede komt aan de schatkist.

7. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft woensdagavond zoals verwacht een motie van vertrouwen in de Senaat gewonnen. Renzi hield de stemming om ervoor te zorgen dat hij een begin kan maken met het doorvoeren van de broodnodige arbeidsmarkthervormingen die het rigide ontslagrecht moeten versoepelen. Renzi zei na afloop van de stemming dat Italie “veertig jaar gewacht heeft op deze hervormingen.” Groot probleem is dat de Renzi de wettekst nog niet af heeft en dat belangrijke details nog moeten worden vastgesteld.

8. De koers van verzekeraar Delta Lloyd maakte donderdagochtend een flinke smak nadat de verzekeraar meedeelde dat de verkoop van de Belgische bankpoot mislukt is. De geïnteresseerde partij vond dat Delta Lloyd een te hoge prijs vroeg.

9. Vandaag begint in Washington de G20-top van centrale bankiers en ministers van Financiën. Waarschijnlijk zullen de G20 schoorvoetend instemmen met de verzwakking van de euro. Want uiteindelijk zijn er ook geen drempels opgeworpen tegen de verzwakking van de yen onder premier Shinzo Abe. De economie van de eurozone is namelijk de rottende wond van de toch al niet al te gezonde wereldeconomie en verspreidt bovendien de problemen van laagconjunctuur en te lage inflatie/deflatie naar de rest van de wereld. En de G20 wil daarom dat wij zo snel mogelijk een einde maken aan deze ellende.

De G20 zullen daarom vooral ook Duitsland proberen te porren om tot fiscale stimulering in de vorm van investeringen in infrastructuur over te gaan. Duitsland heeft echter voorafgaand aan de top laten doorschemeren dat het wel meevalt in de eurozone en dat het allemaal wel goed komt als iedereen nou maar zijn structurele hervormingen doet. Met andere woorden: Nein, nein, nein.

10. Uit de VS komen zoals gebruikelijk is op donderdag de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Die zullen waarschijnlijk onder de 300.000 blijven, een teken dat de Amerikaanse economie in goed tempo banen aan het scheppen is.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl